IGAZ TÖRTÉNETEK 1.

tn.jpg1994. március 23-án az orvosszakértő megtekintette Ronald Opus tetemét és azt a következtetést vonta le, hogy egy, a fején található lott sebbe halt bele. Mr. Opus egy tízemeletes épület tetejérol ugrott le, öngyilkossági szándékkal. Levelet is hagyott hátra cselekedete indokolásául.

Ahogy lefelé zuhant, a 9. emelet szintjén, életét egy, az ablakon át leadott puskalövés oltotta ki, amely azonnal megölte. Sem a lövés leadója, sem az elhunyt nem volt tudatában annak, hogy egy biztonsági hálót feszítettek ki éppen a 8. Emelet szintje alatt, építomunkások védelmére, és hogy Ronald Opus nem lett volna képes öngyilkosságát azon a módon elkövetni, ahogyan tervezte.

„Általában véve”, folytatta dr. Mills, „ha valaki öngyilkosságot szándékozik elkövetni, és ez végül is sikerül, még ha nem is azon a módon, ahogyan azt eredetileg elhatározta, az esetet öngyilkosságként szokták meghatározni.” Az, hogy Mr. Opust a biztos halálhoz vezeto úton lelotték, ámde öngyilkossága valószínuleg nem sikerült volna a biztonsági háló miatt, arra indította az orvos-szakértot, hogy emberöléssel van dolga.

Abban a 9. emeleti helyiségben, ahonnan a puskalövés származott, egy idosebb férfi és a felesége lakott. Hevesen veszekedtek és a férfi puskával fenyegette a feleségét. Annyira fel volt indulva, hogy amikor meghúzta a billentyut, teljesen eltévesztette a feleségét, a golyók kirepültek az ablakon és eltalálták Mr. Opust. Ha valaki „A”-t szándékozik megölni, ámde ebbeli kísérletében „B”-t öli meg, akkor „B” megölésében bunös. Amikor az emberölés vádjával kerültek szembe, mind az idos férfi, mind a felesége határozottan állították, hogy úgy gondolták, a puska nincs megtöltve. Az idos ember azt állította, hogy réges-régi szokása volt, hogy feleségét a töltetlen puskával fenyegesse. Nem állt szándékában, hogy megölje. Ezért Mr. Opus megölése minden látszat szerint baleset volt, feltételezve azt, hogy a puskát véletlenül töltötték meg.

A vizsgálat folytatása során felbukkant egy tanú, aki közölte, hogy az idos házaspár fia töltötte meg a puskát a végzetes balesetet megelozoen 6 héttel. Az is kiszivárgott, hogy az idos hölgy megszakította fiának pénzügyi támogatását, és a fiú ismervén apja abbeli szokását, hogy a puskát fenyegetoen használja, megtöltötte azt, arra számítva, hogy apja majd lelövi az anyját. Minthogy a puska megtöltoje tisztában volt ezzel, o volt bunös az emberölésben még akkor is, ha valójában nem o húzta meg a billentyut. Ezzel az ügy a fiú részérol elkövetett emberöléssé válik, és ot terheli a felelosség Ronald Opus haláláért.

Most következik a nagyszeru csavar. A további vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy a fiú valójában Ronald Opus volt. Egyre kétségbeesettebbé vált azért, hogy nem sikerült megszerveznie anyja megölését. Ez vezette ot arra, hogy március 23-án kiugorjék a tízemeletes épületbol csak azért, hogy egy kilencedik emeleti ablakból érkezo puskalövés megölje. A fiú valójában saját magát ölte meg, így az orvos-szakérto az esetet öngyilkosságként zárta le.