Holografikus lemezek nemsokára

0425holo2.jpgTöbb szakember a HD-DVD és a Blu-ray utódjaként emlegeti a holografikus lemezt, azonban a nyáron bemutatkozó termék és a hozzá kapcsolódó készülékek magas ára miatt lassú lesz az elterjedése.

A holografikus lemez technikai jellemzőit böngészve aligha lehet kérdéses, hogy a terméknek van létjogosultsága és amennyiben valóban gyorsan és tömegesen elérhetővé válik, lekörözheti a HD-DVD-t és a Blu-rayt. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy az információs korszakban eleinte elegendőnek tűnt a DVD, most már azonban a HD-DVD és a Blu-ray tárolókapacitása is kicsinek számít.

Az új termékek várhatóan júliusban jelennek majd meg, legalábbis az európai piacon. Azonban sokan nem fognak a boltokba rohanni, erről a magas ár gondoskodik. Egy 300 gigabájt tárolására alkalmas, egyszer írható holografikus korong ugyanis 180 dollárba, a megírására képes Tapestry HDS-300R meghajtó pedig potom 18 000 dollárba fog kerülni.

A gyártó, a coloradói InPhase cég a Hitachi Maxwell japán vállalattal közösen fejlesztette ki a lemezt, amelyen az adatokat a szokásos megoldás helyett holografikus képeken tárolják. Az adatokat másodpercenként 20 megabájtos sebességgel írják a korongokra, később ezt az értéket a hatszorosára fogják növelni. A korong gyártásában részt vesz a Bayer AG is, amelynek kutatója, Dr. Thomas Fäcke szerint az egész megoldás hasonlít a vonatjegyek kinyomtatásakor használt eljárásra, egyetlen kép tárol minden információt.

A technológiát használhatják majd bankok, hivatalok és minden más olyan szervezet, ahol sok adatot kell megbízható módon hosszú távra elraktározni. Az első ügyfelek között lesz a Lockheed Martin és a National Geographic Society, amelyek már le is adták a meghajtókra és a lemezekre vonatkozó megrendeléseiket.

A technológiának vannak hátrányai. Az első, hogy a korongokat csak plusz 10 és plusz 40 Celsius-fok közötti hőmérsékleten lehet megírni, a második, hogy minden holografikus adattároló csak a vásárlását követő harmadik évig írható. Az adatok biztonságát ugyanakkor az InPhase 50 évig garantálja. Egy lemez maximális tárolókapacitása jelenleg 300 gigabájt, azonban a tervek szerint jövőre ez az érték elérheti majd a 800 gigabájtot, 2010-ben pedig ennek a dupláját, 1,6 terabyte-ot, ami már több mint 340 DVD tárolókapacitásának felel meg.

← Vissza